Drink Alabama
- 40ml wódki Finlandia (lub innej)
- 4 jagody
- 1 - 2 łyżeczki cukru
- 10ml soku z limonki (lub pomarańczy)
W szklance
rozkruszyć jagody z cukrem,
dolać wódkę
i sok z limonki.
Wypełnić
szklankę kruszonym lodem i zamieszać.
Podawać z
mieszadełkiem.
Drink Bałtyk
Owocowy orzeźwiający drink na gorące lato
- 35 ml wódki
- 5 ml niebieskiego curacao
- 15 ml soku z marakui
- 5 ml soku cytrynowego
- sok pomarańczowy do uzupełnienia
- Dekoracja: 1/2 plasterka pomarańczy, wisienka koktajlowa
Wszystkie
składniki wraz z kostkami lodu umieścić w szklance i wymieszać.
Plasterek
pomarańczy i wisienkę nadziać na szpadę
i zawiesić
na krawędzi szklanki.
Po wymieszaniu wizualny efekt drinka powinien być jak powyżej na zdjęciu.
BANANA
IVANOV
- 40 ml wódki Finlandia
- 1/2 banana
- 20 ml soku z cytryny
- 20 ml soku z limonki
- 10 ml syropu bananowego
Dekoracja:
kawałek banana
Składniki
wrzucić do blendera wypełnionego
kruszonym
lodem.
Dokładnie zmiksować i
przelać do szklanki,
podawać ze
słomką.
Banana Punch
Owocowy
drink podawany po posiłku
- 40 ml wódki Finlandia
- 20 ml syropu bananowego
- 20 ml śmietanki
- 10 ml czerwonego syropu cukrowego
Dekoracja:
wisienka koktajlowa i kawałek banana
Składniki
zmiksować z drobno pokruszonym lodem.
Przelać do
pucharka.
Podawać ze
słomką
Bitter Sweet
Owocowy,
lekko wytrawny drink na upalne lato.
- 20 ml wódki
- 20 ml soku grejpfrutowego
- 20 ml syropu cytrynowego
- duża kula lodów cytrynowych
- woda sodowa
Kulę lodów
cytrynowych, wódkę, sok grejpfrutowy i
syrop
cytrynowy umieścić w szklance i zamieszać.
Uzupełnić
woda sodowa i lekko zamieszać.
Podawać z
mieszadełkiem.
Lub zrobić w formie cocktailu jak powyżej na obrazku.
Blue Aegean
Grecki owocowy, orzeźwiający drink na lato
- 20 ml wódki
- 20 ml niebieskiego curacao
- 20 ml grand marnier
- sok ananasowy i sok cytrynowy wymieszane
- 1:1 do uzupełnienia
Dodatkowa dekoracja:
1/2 plasterka ananasa,
wisienka
koktajlowa i gałązka mięty
Alkohole
wlać do szklanki z kostkami lodu
i zamieszać.
Uzupełnić
zmieszanymi sokami.
Zawiesić na
krawędzi szklanki nadziane na szpadkę
owoce i
gałązkę mięty jeśli chcesz.
Podawać z
mieszadełkiem.
BŁĘKIT PACYFIKU ( PACIFIC BLUE )
Łagodny
drink podawany na przyjęciach
- 10 ml wódki
- 20 ml kremu bananowego
- 20 ml niebieskiego curacao
- 10 ml likieru kokosowego
Dekoracja:
wisienka koktajlowa
Wszystkie
składniki wraz z kostkami lodu
umieścić w
szklanicy barmańskiej, zamieszać a
następnie
przelać do kieliszka
koktajlowego
ozdobionego na krawędzi
obwódką z
cukru i wisienką
BŁĘKITNA LAGUNA ( BLUE LAGOON )
owocowy,
łagodny drink na lato.
- 40 ml wódki
- 20 ml niebieskiego curacao
- 1 D soku cytrynowego
lemoniada
cytrynowa do uzupełnienia
dekoracja:
plasterek cytryny
Wszystkie
składniki, oprócz lemoniady,
zmieszać
wraz z kosatkami lodu w szklance.
Uzupełnić
lemoniadą i ponownie zamieszać,
Plasterkiem
cytryny udekorować krawędź szklanki.
BŁĘKITNA LAGUNA II ( BLUE LAGOON II )
Owocowy,
łagodny drink na lato.
- 40 ml wódki Bols
- 20 ml niebieskiego curacao ( Bols Blue )
- Sprite do uzupełniania
Dekoracja:
1/8 cytryny
Wszystkie
składniki, oprócz Sprit`a, zamieszać
wraz z
kostkami lodu w szklance. Uzupełnić Sprit`em
i ponownie
zamieszać.
Cytryna
udekorować krawędź szklanki.
BŁĘKITNY
DZIEŃ ( BLUE DAY )
Łagodny
drink owocowy na wieczór
- 40 ml wódki
- 20 ml niebieskiego curacao
- 1 D orange bitter
Dekoracja:
1/2 plasterka pomarańczy
Wszystkie
składniki i kostki lodu umieścić w
shakerze i
wymieszać, potem przelać do
kieliszka
koktajlowego.
Krawędź kieliszka udekorować plasterkiem pomarańczyPOWYŻSZE PRZEPISY NA DRINKI, POCHODZĄ ZE STRONY www.e-drinks.com.pl
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWspaniałe propozycje drinków :). Z pewnością wykorzystam te przepisy na kolejnym weekendowym spotkaniu z przyjaciółmi. Najczęściej na takich spotkaniach serwuję drinki z whisky. Podaję je w specjalnych, niskich szklankach, które zakupiłam swego czasu na https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/naczynia-do-serwowania-napojow/szklanki. Wybór odpowiedniego szkła do drinka ma duże znaczenie. Do whisky zaleca się niskie oraz okrągłe szklanki. Absolutnie nie poleca się podawać whisky w tradycyjnych szklankach.
OdpowiedzUsuń