Dość duża aparatura do produkcji bimbru. http://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Noe_Schnapsbrennkessel.jpg |
Aspekt prawny
W Polsce, zgodnie z ustawą o wyrobie alkoholu etylowego, produkcja napojów alkoholowych na sprzedaż jest objęta podatkiem akcyzowym i dozwolona jedynie po uzyskaniu zezwolenia wydawanego przez Ministerstwo Gospodarki.
Lecz w mniejszych ilościach do własnego użytku można wyrabiać, jeśli inaczej to grozi pozbawienie wolności nawet do 2 lat i konfiskata aparatury przez sąd.
Rzeczy, które potrzebujesz:
- Mąka kukurydziana, Drożdże, Woda, Cukier, Węgiel drzewny, Garnki, Szybkowar, Miedziane rurki, Węgiel drzewny
- Zbierz składniki niezbędne do przygotowania bimbru. Będziesz potrzebować 3,7 kg mąki kukurydzianej, 15 kg cukru, 5,7 dag drożdży i ok. 126 litrów wody. Dodatkowo przygotuj węgiel drzewny, który będzie niezbędny w końcowym etapie produkcji.
- Przygotuj niezbędne urządzenia. Będziesz potrzebować kilku dużych garnków, duży szybkowar i miedziane rurki.
- W dużym garnku zagotuj wodę.
- Dodaj wodę do przygotowanej mąki kukurydzianej. Mieszanka, która powstanie nazywana jest popularnie zacierem.
- Ochłodź nieco zacier, do momentu aż będzie ciepły w dotyku.
- Do jeszcze ciepłego zacieru dodaj cukier i drożdże.
- Odstaw zacier na bok i pozostaw do wyrośnięcia przez 4 do 5 dni. Zacier jest gotowy, gdy na jego powierzchni nie widać już pęcherzyków. Na tym etapie zacier znany jest jako kwaśny zacier lub po prostu piwo.
- Umieść zacier w szybkowarze i ostrożnie podgrzej go do temperatury około 65 ºC. W temperaturze tej alkohol zawarty w mieszaninie, zaczyna unosić się na powierzchni.
- Użyj miedzianych rurek, przechodzących przez pojemnik z zimną wodą, do przechwycenia odparowanego alkoholu do odrębnego naczynia który przechodząc przez zimne rurki skrapla się, tworząc bimber. Jeśli opary alkoholu przejdą przez zimne miedziane rurki, wówczas następuje ich skroplenie i powstaje ciecz, którą nazywa się właśnie bimbrem.
- Przefiltruj bimber przez węgiel drzewny, aby nadawał się on do spożycia.
Wskazówki
- Podczas gotowania zacieru dobrze uszczelnij pokrywkę.
- Miedziana rurka służąca do odparowywania alkoholu powinna mieć średnicę od 2 – 3 cm.
- Wszystkie czynności wykonuj bardzo ostrożnie. Podczas niewłaściwej destylacji mogą wystąpić nudności, spowodowane nagromadzeniem oparów bimbru.
Materiał pochodzi z: http://www.tipy.pl/artykul_2071,jak-zrobic-bimber.html oraz z www.wikipedia.pl
0 komentarze:
Prześlij komentarz