poniedziałek, 24 czerwca 2013

Wino - Jak zrobić wino ?

 Wino z winogron ciemnych

Winogrona idealnie nadają się jako materiał na pierwsze wino. Ich obróbka nie jest trudna, choć w porównaniu z winogronami jasnymi wymagają więcej pracy, jednak końcowe wino jest tak samo wyśmienite. Jeżeli posiadamy odmiany typowo winne, warto się pokusić o zrobienie wina gronowego, czyli bez dodatku wody, w efekcie otrzymamy trunek o znacznie bogatszym smaku i aromocie.Osobiście nie używam drożdży do fermentacji, gdy robię wino w 30l butli to długo nie trzeba czekać na pierwsze spektakularne "bańki" z rurki.

Wstęp

Przepis na 10L wina, poniżej zamieszczam listę produktów oraz ich ilość które będą nam potrzebne. Nie zawiera cukru potrzebnego na dosłodzenie gotowego wina.
Produkty / Moc wina 10% 12% 14% 16% 18%
Winogrono ciemne[kg] 9,4 9,4 11,0 12,5 12,1
Woda [l] 2,9 2,7 1,4 0,0 0,0
Cukier [kg] 0,7 1,0 1,4 1,7 2,3
Drożdże Bordeaux, Bourgogne, Malaga
Pozostałe składniki
  • 3ml pektopolu
  • Pożywka dla drożdży

Przygotowanie

Na początku należy kiście winogron dobrze opłukać pod zimną, bieżącą wodą a następnie oddzielić grona. Operacja ta jest praktycznie niezbędna gdyż w kiściach winogron roi się od różnorodnych pajączków, muszek i innych żywych stworzeń, których nie chcemy w winie. Owoce zmiażdżyć ale nie miksować, najlepszym narzędziem będzie mieszadło do betonu mocowane na wiertarce. Dużo radości da ich deptanie, jednak należy uważać gdyż niektóre osoby mogą mieć potem uczulenie na stopach. Tak przygotowane owoce można poddać fermentacji w miazdze. Pozwoli ona na lepsze wyługowanie koloru oraz z smaku z ciemnych winogron, dzięki czemu bukiet oraz smak końcowy będzie bardziej wyrazisty.
Miazgę wlewamy do naszego pojemnika fermentacyjnego dodajemy pektopl oraz gorący syrop cukrowy (podwyższona temperatura powoduje lepsze działanie środków pektopolicznych). Jeżeli wyrabiamy wino mocne, należy pamiętać o podziale syropu cukrowego na porcje. Gdy miazga ostygnie do temperatury pokojowej, można dodać pożywki i drożdży.
Całość przykrywamy i odstawiamy na 7 dni, należy pamiętać żeby choć raz dziennie zamieszać winem, w celu zlikwidowania czapy owocowej. Po tym czasie wino powinno pracować pełną para, na wierzchu będzie widoczna czapa, która należy zebrać i odcisnąć i wlać razem z resztą moszczu do balona. Jeżeli jest to wino mocne to jest to odpowiednia pora aby dodać drugą porcję syropu cukrowego, oczywiście należy pamiętać aby go wcześniej wystudzić. Tak przygotowane wino zatykamy korkiem z rurką fermentacyjną i zostawiamy na 3 tygodnie w przypadku win lekkich lub 12 w przypadku win mocnych. Następnie zlewamy wino znad osadu, kolejne obciągi dokonujemy w odstępach miesięcznych. Wino gronowe gotowe jest po 8 miesiącach od daty nastawu, ale najlepiej smakuj dopiero po roku a nawet 2 latach.

Propozycje

Rurka fermentacyjna
Wino z czerwonych winogron najlepiej smakuje jako wino jednoowocowe i dlatego nie powinno się mieszać z innymi owocami.

Uwaga! Im dłużej fermentujemy w butli tym lepsze wino uzyskamy. Jak poznać kiedy należy odlać wino od owoców? fermentacja kończy się wraz z ostatnią "bulką" wydobywającą się z rurki fermentacyjnej.








Wino z winogron jasnych


Winogrona idealnie nadają się jako materiał na pierwsze wino. Ich obróbka nie jest trudna a końcowe wino bardzo smaczne. Jeżeli posiadamy odmiany typowo winne, warto się pokusić o zrobienie wina gronowego, czyli bez dodatku wody, oczywiście wcześniej należy sprawdzić kwasowość moszczu winogronowego. Należy podkreślić również, że tak wytworzone wino będzie miało lepszy aromat oraz smak.
Przepis na 10L wina, poniżej zamieszczam listę produktów oraz ich ilość które będą nam potrzebne. Nie zawiera cukru potrzebnego na dosłodzenie gotowego wina.


 Produkty / Moc wina
10%
12%
14%
16%
18%
Winogrono jasne[kg]
9,4
9,4
11,0
12,5
12,1
Woda [l]
2,9
2,7
1,4
0,0
0,0
Cukier [kg]
0,7
1,0
1,4
1,7
2,3
Obliczenia





Drożdże
Madeira, Tokaj, Sherry
Pozostałe składniki
  • 3ml pektopolu
  • Pożywka dla drożdży
  • Przygotowanie
    Dla osób posiadających prasę do owoców proponuje lekkie (kilkugodzinne) nadfermentowanie winogron z dodatkiem pektopolu i dopiero wtedy wyciskanie moszczu. Proces ten jest prosty, do pojemnika fermentacyjnego wrzucamy zmiażdżone owoce, dodajemy pektopol i jeżeli używamy wody to dodajemy litr wrzątku na 10kg owoców a następnie dobrze mieszamy. Po ostygnięciu miazgi, dodajemy dobrze rozmnożone drożdże oraz pożywkę i pozostawiamy na 6-10 godzin. Potem wrzucamy całość do prasy i pożądanie wyciskamy.
    Jeżeli nie posiadamy prasy, to można użyć sokowirówki lub sokownika. Jednak autor zaleca postępowanie jak w przypadku prasy z tą różnicą, że miazgę fermentujemy dłużej około 3-4 dni. Podczas fermentacji od czasu do czasu warto zamieszać miazgę, aby całość dobrze sie wymieszała. Po tym okresie, zbieramy czapę owocową i wyciskamy z niej fermentujące wino i wlewamy z resztą do balona. Na dnie pojemnika fermentacyjnego będzie spora ilość pestek, podczas zlewania do balona należy uważać aby nie dostały się do środka, gdyż nadadzą one winu goryczki.
    Gdy wlaliśmy już fermentujące wino do gąsiora, pora dodać syrop cukrowy. Jeżeli robimy mocne wino należy podzielić cukier i wodę na porcję. Następnie balon zamykamy korkiem z rurką fermentacyjną i pozostawiamy w ciepły miejscu na 3 tygodnie w przypadku win lekkich lub 12 w przypadku win mocnych. Po tym okresie należy zlać wino znad osadu, kolejne obciągi dokonywać co miesiąc. Wino gotowe jest do spożycia po 8 miesiącach.

    Propozycje
    Białe winogrona bardzo dobrze komponują się z niewielkim dodatkiem jabłek. Bardzo dobrze efekty nie tylko smakowe ale i wizualne daje dodatek winogron ciemnych. Winogrona białe (70%) - jabłka (30%), Winogrona białe (70%) - winogrona ciemne (30%)

    Uwagi
    Nie należy miksować winogron, gdyż zniszczy to pestki co w efekcie da wino o dużej goryczce.


    kierowałem się informacjami z http://www.winiarze.pl/artykuly/wina/przepis-na-domowe-wino-z-winogron-ciemnych / http://www.winiarze.pl/artykuly/wina/przepis-na-domowe-wino-z-winogron-jasnych  ponieważ w większości pokrywają się z moimi metodami wytwarzania.

    3 komentarze:

    1. Uwielbiam wino i bardzo chciałabym kiedyś nauczyć się je sama robić :). Dziękuję za artykuł. W domu wino podaję najczęściej podczas wieczornych spotkań z przyjaciółmi. W zależności od gatunku wina, serwuję je w innych kieliszkach https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/naczynia-do-serwowania-napojow/zestawy-szklanek-i-kieliszkow. W mojej gablotce posiadam kieliszki m.in. do wina czerwonego, białego, a także win musujących.

      OdpowiedzUsuń

     
    Darmowy Katalog Stron Katari.pl