Obrazek przedstawia przykładową grecką wódkę Ouzo (czyt. uzo) |
W archiwum znajdziecie post jak samemu w domu zrobić wódkę, prosty przebieg robienia bimbru.
Mapa
Kraje dominujące w produkcji wódki
informacje i mapka pochodzi z www.wikipedia.pl |
Rodzaje
Wódki można podzielić na:
- wódki czyste – będące rozcieńczonym wodą do 45% (lub więcej) spirytusem rektyfikowanym;
- wódki czyste zwykłe - powstałe ze spirytusu rektyfikowanego zbożowego lub ziemniaczanego
- wódki wyborowe – powstałe ze spirytusu rektyfikowanego wyborowego (dwukrotnie rektyfikowanego)
- wódki luksusowe – powstałe ze spirytusu rektyfikowanego luksusowego (wielokrotnie rektyfikowanego)
- wódki gatunkowe – otrzymywane ze spirytusu rektyfikowanego, wody,
wyciągów roślinnych, olejków zapachowych, cukru itp.; do szeroko
pojętych wódek gatunkowych zalicza się też wysokoprocentowe napoje
alkoholowe produkowane z:
- destylatów owocowych i ziołowych rektyfikowanych (calvados, winiak, kirsz, grappa, gin, cytrynówka, przepalanka, jarzębiak, anyżówka, goldwasser) - wódki gatunkowe zwykłe,
- z destylatów nierektyfikowanych (arak, rum, starka, whisky, brandy, rakija, śliwowica, morwówka, tequila, mescal) - wódki gatunkowe naturalne
- bimber – napój alkoholowy podobny do wódki produkowany ze spirytusu destylowanego, ale nierektyfikowanego.
- wódki wytrawne (do 50 g ekstraktu w 1 l)
- wódki półwytrawne (od 51 g do 120 g w 1 l)
- wódki półsłodkie (od 121 g do 220 g w 1 l)
- wódki słodkie (od 221 g do 330 g w 1 l)
- likiery i kremy (powyżej 330 g ekstraktu w 1 l)
Fajnie to wszystko zostało tu opisane.
OdpowiedzUsuńOgólnie wódka jest u nas w kraju bardzo popularna i jestem zdania, że jak najbardziej szybko to się nie zmieni. Niestety również posiadamy całkiem sporo osób uzależnionych od alkoholu. Dlatego moim zdaniem warto jest takie osoby na pewno kierować do ośrodka <a href="https://detoksfenix.pl/>https://detoksfenix.pl/</A> na bardzo skuteczne leczenie.
OdpowiedzUsuń