BULL
SHOT
Aromatyczny,
pikantny napój typu
pick - me -
up na każdą porę dnia.
40 ml wódki
100 ml consomme ( pikantny bulion )
Obydwa
składniki wlać do szklanki wypełnionej
kostkami
lodu i dobrze zamieszać.
BUZIA
BOBASA ( BABYFACE )
owocowy,
łagodny drink podawany po posiłku
20 ml wódki
20 ml creme de cassis
20 ml
śmietanki
Wszystkie
składniki wraz z kostkami lodu umieścić
w shakerze i
energicznie wymieszać, następnie
przelać do
kieliszka koktajlowego.
CABRIOLETTI
Owocowy
drink na każda okazje.
40 ml wódki
Finlandia
3-4
plasterki limonki
1-2 łyżeczki
cukru
bezalkoholowy
cydr do uzupełnienia
Rozgnieść
plasterki limonki z cukrem w kieliszku,
wypełnić
lodem, dodać wódki Finlandia.
Polać na
wierzch cydrem.
Podawać z
rurką.
CAIPIROSKA
Cierpki
drink na wieczór
10 ml wódki
1 łyżeczka
barowa brązowego cukru
1 mała
limeta
Pokroić
limete na ćwiartki, wrzucić do szklanki
i rozgnieść.
Dodać cukru
i napełnić szklankę kruszonym lodem.
Wlać wódkę i
wszystko dobrze zamieszać.
CAIPIROSKA II
40 ml wódki
Finlandia
3-4 cząstki
limonki
1-2 łyżeczki
cukru
Rozgnieść
plasterki limonki z cukrem w szklance,
wypełnić
szklankę kruszonym lodem, dodać Finlandię.
Podawać z
mieszadełkiem.
CAMURAI
Kremowy
drink na lato
30 ml wódki
15 ml
niebieskiego curacao
15 ml kremu
kokosowego
woda sodowa
do uzupełnienia
Dekoracja:
wisienka koktajlowa,
kawałek
skórki pomarańczowej
i kawałek
skórki cytrynowej
Wszystkie
składniki wlać do szklanki i ostrożnie
zamieszać.
Wisienkę i
skórki nadziać na szpadkę
i zawiesić
na krawędzi szklanki.
Podawać z
mieszadełkiem.
CASABLANCA
Owocowy,
kremowy drink na wieczór
30 ml wódki
20 ml
likieru jajecznego
20 ml soku
cytrynowego
40 ml soku
pomarańczowego
Wszystkie
składniki i kostki lodu umieścić w shakerze.
Energicznie
wymieszać do szklanki wypełnionej do połowy
kruszonym
lodem.
CATS`N ROSES
Owocowy
drink na każdą okazje
20 ml wódki Finlandia Cranberry
20 ml
likieru żurawinowego
20 ml soku z
cytryny
20 ml soku z
limonki
10 ml
grenadaliny
orange soda
do uzupełnienia
Dekoracja:
plasterek pomarańczy
Składniki wymieszać
w shakerze.
Szklankę
wypełnić w 3/4 lodem.
wlać koktajl
i uzupełnić orange soda.
Udekorować
plasterkiem pomarańczy.
Podawać z
rurką.
CHART ( GRAY HUOND )
Cierpki,
owocowy drink.
60 ml wódki
60 ml soku
grejpfrutowego
Obydwa
składniki wlać do szklanki wypełnionej
kostkami
lodu.
Napój
podawać z mieszadełkiem.
COCOS
CREAM
Owocowy
drink podawany po posiłku.
40 ml wódki
Finlandia
20 ml syropu
kokosowego
1 gałka
lodów waniliowych
woda sodowa
do uzupełnienia
Wódkę, lód i
syrop zmiksować z drobno pokruszonym
lodem.
Przelać do
szklanki i uzupełnić sodą.
Podawać ze
słomką.
COSMOPOLITAN I
Owocowy
drink na każdy dzień
20 ml wódki
7-8 curacao
triple sec
10 ml soku z
żurawin
10 ml soku z
limonki
Dekoracja:
skórka cytryny
Składniki
wymieszać z pokruszonym lodem w shakerze i
przelać do
kieliszka koktajlowego.
Wycisnąć i
wrzucić skórkę cytryny do napoju.
CRANBERRY COLLINS
Owocowy
drink na każdą okazję
40 ml wódki Finlandia Cranberry
20 ml soku z
cytryny
10 ml syropu
cukrowego
woda sodowa
Dekoracja:
wisienka koktajlowa i plasterek pomarańczy
Składniki
wymieszać z lodem w shakerze.
Przelać do
szklanki i uzupełnić wodą sodową.
Dekorować
wiśnią i plasterkiem pomarańczy.
CRANBERRY FIELDS
40 ml wódki Finlandia cranberry
10 ml miodu
1 łyżeczka (
10 gr ) żurawiny
Dekoracja:
połowa skórki limonki i żurawina
Żurawiny
rozgnieść w szklance, dodać wódkę i miód.
Uzupełnić
pokruszonym lodem.
Ozdobić
połówką skórki z limonki i żurawinami.
Podawać z
rurką i mieszadełkiem.
CRISTA
SOLAR
Aromatyczny
drink na przyjęcia.
30 ml wódki
10 ml
curacao triple sec
10 ml
portwajnu
10 ml
wytrawnego wermutu
2 D
angostury
Ponadto:
cebulka koktajlowa
Wszystkie
składniki wraz z kostkami lodu umieścić w szklanicy barmańskiej.
Zamieszać a
następnie przelać do kieliszka koktajlowego
Cebulkę na
szpadce włożyć do napoju.
CYGAŃSKA
KRÓLOWA ( GYPSY QUEEN )
Orzeźwiający
drink podawany na przyjęciach.
65 ml wódki
15 ml benedicine D. O. M.
1 D bitter
orange
Wszystkie
składniki wraz z kostkami lodu umieścić w szklanicy barmańskiej.
Zamieszać a
następnie przelać do kieliszka koktajlowego.
CZARNY ROSJANIN ( BLACK RUSSIAN )
Łagodny
drink na wieczór
40 ml wódki
20 ml
likieru kawowego
Obydwa
składniki i kostki lodu umieścić w szklanicy
barmańskiej
i zamieszać.
Przelać do
kieliszka koktajlowego.
CZERWONE
MARZENIA ( RED DREAMS )
Owocowy,
lekko wytrawny drink na wieczór.
30 ml wódki
10 ml
likieru wiśniowego
10 ml soku z
limety
Dekoracja:
wisienka koktajlowa
Wszystkie
składniki wraz z kostkami lodu umieścić w shakerze.
Wymieszać a
następnie przelać do kieliszka koktajlowego.
Wisienka
udekorować krawędź kieliszka.
CZERWONY
ROSJANIN ( RED RUSSIAN )
Owocowy,
łagodny drink podawany po posiłku.
30 ml wódki
20 ml
likieru wiśniowego
Obydwa
składniki wraz z kostkami lodu umieścić
w szklance i
zamieszać.
CZEŚĆ (
TERWE )
Drink
podawany po posiłku.
30 ml Finlandia Vodka
20 ml Triple Sec
20 ml
Martini Rosso
20 ml soku
jabłkowego
10 ml
grenadiny
Dekoracja:
wisienka koktajlowa, mięta, cukier
Wszystkie
składniki wymieszać w shakerze z kostkami
lodu i
przelać do kieliszka koktajlowego.
Udekorować.
DRESZCZOWIEC ( HAIR RAISER )
Pół-wytrawny
drink na wieczór
20 ml wódki
20 ml
dubonnet
20 ml toniku
Wszystkie
składniki wraz z kostkami lodu
umieścić w
szklance i delikatnie zamieszać.
E. P. U.
Aromatyzowany,
pikantny napój typu pick - me - up.
20 ml wódki
20 ml
asangrity
żółtko
pieprz
sól
tabasco
Włożyć
żółtko do kieliszka.
Dodać wódkę,
sangritę i przyprawy.
Napój wypija
się jednym haustem.
ESCAPADE
Orzeźwiający
drink na lato
40 ml wódki Bols Excellent
sok z
czarnej porzeczki do uzupełnienia
wlać wódkę
do szklanki wypełnionej do połowy kostkami lodu.
Uzupełnić
sokiem z czarnej porzeczki i zamieszać.
FESTRUS
Pół-wytrawny
drink.
20 ml wódki
20 ml
grandmarnier
20 ml
cinzano bitter
Ponadto:
kawałek skórki pomarańczowej
Wszystkie
składniki wraz z kostkami lodu umieścić
w shakerze,
wymieszać a następnie przelać do
kieliszka
koktajlowego.
aromatyzować
skórką i włożyć ją do napoju.
FINISH
COCKBULL
Aromatyczny,
łagodny drink na wieczór.
30 ml wódki
20 ml
amaretto
10 ml
likieru kawowego
Dekoracja:
1/4 plasterka ananasa
Wszystkie
składniki wraz z kostkami lodu umieścić
w szklanicy
barmańskiej.
Zamieszać i
przelać do kieliszka koktajlowego.
Ananasem
udekorować krawędź kieliszka.
FINISH
VIRGIN
Owocowy,
gorzko - słodki drink na wieczór.
50 ml wódki
1 łyżka
barowa soku cytrynowego
1 łyżka
barowa syropu migdałowego
1 łyżka
barowa soku z limety
Dekoracja:
wisienka koktajlowa.
Wszystkie
składniki wraz z kostkami lodu umieścić w
shakerze.
Wymieszać, a
następnie przelać do kieliszka koktajlowego.
Wisienką
udekorować kieliszek.
FINLADY
Owocowy, pół-wytrawny
drink na wieczór.
40 ml wódki
20 ml
apricot brandy
10 ml soku
cytrynowego
Wszystkie
składniki wraz z kostkami lodu umieścić w shakerze.
Wymieszać a
następnie przelać do kieliszka koktajlowego.
FINLANDIA BITE
Aromatyczny,
łagodny drink podawany po posiłku.
30 ml wódki
30 ml suthern comfort
20 ml
śmietanki
1 D soku
cytrynowego
Ponadto:
tarta gałka muszkatołowa
Wszystkie
składniki wraz z kostkami lodu umieścić w shakerze.
Wymieszać a
następnie przelać do kieliszka
koktajlowego.
posypać
gałką.
FINLANDIA SOUR
Short drink.
40 ml wódki
Finlandia
20 ml soku z
cytryny
10 ml syropu
cukrowego
Dekoracja:
wisienka koktajlowa
Składniki
wymieszać z lodem i wlać do kieliszka.
Ozdobić
plasterkiem pomarańczy i wiśnią.
FINNFLIP
Owocowy
drink podawany po posiłku.
40 ml wódki
Finlandia
15 ml syropu
cukrowego
1 małe jajko
Dekoracja:
gałka muszkatołowa
Składniki
dobrze wymieszać w shakerze z kostkami lodu.
Przelać do
kieliszka a następnie posypać gałkę muszkatołową.
FISH COCKTAIL
40 ml wódki Finlandia
1 ulubiony
owoc
1-2 łyżeczki
cukru
10 ml soku z
limonki
Wypełnić
szklankę old Fashioned do połowy kruszonym lodem.
Wlać
składniki i zmieszać.
Podawać z
mieszadełkiem.
FOLKEBOOT COCKTAIL
Owocowy
drink na lato.
40 ml wódki
20 ml
niebieskiego curacao
10 ml syropu
z marakui
1 D soku z
limety
60 ml soku
ananasowego
Wszystkie
składniki wraz z kostkami lodu umieścić w shakerze.
Wymieszać a
następnie przelać do szklanki zawierającej
kostki lodu.
Plasterkiem
pomarańczy oraz wisienką udekorować szkło.
GALWAY
SUNRISE
Owocowy
drink na przyjęcia
15 ml wódki
10 ml
curacao triple sec
30 ml
likieru miodowego
25 ml soku
pomarańczowego
1 D frothee
Wszystkie
składniki wraz z kostkami lodu umieścić w shakerze.
Wymieszać a
następnie przelać do kieliszka koktajlowego.
GOSPODIN
Aromatyczny
drink na popołudnie.
30 ml wódki
20 ml
apricat brandy
Obydwa
składniki wraz z kostkami lodu umieścić w szklance i zamieszać.
Podawać z
mieszadełkiem.
GREEN PEACE
Łagodny
drink na lato.
15 ml wódki
10 ml
apricot brandy
15 ml
wytrawnego wermutu
15 ml pisang
ambon
sok
ananasowy do uzupełnienia
Wszystkie
składniki wraz z kruszonym lodem lub
kostkami
lodu umieścić w szklance i zamieszać.
wisienką
udekorować krawędź szklanki.
Podawać z
mieszadełkiem.
HAPPY
FIN
Owocowy,
orzeźwiający drink na lato.
40 ml wódki
20 ml
likieru brzoskwiniowego
sok
pomarańczowy do uzupełnienia
Dekoracja:
1/2 plasterka pomarańczy, wisienka koktajlowa.
składniki
wraz z kostkami lodu umieścić w szklance i zamieszać.
Plasterek
pomarańczy i wisienkę nadziać na szpadkę
i zawiesić
na krawędzi szklanki.
Podawać z
długim mieszadełkiem.
HARVEY
WALLBANGER
Owocowy
drink podawany po posiłku.
30 ml wódki
10 ml galliano
sok pomarańczowy
do uzupełnienia
Dekoracja:
1/2 plasterka pomarańczy
Wlać wódkę
do szklanki z kostkami lodu
i dopełnić
sokiem pomarańczowym.
dodać
galliano a plasterkiem pomarańczy udekorować
ściankę
szklanki.
Podawać z
mieszadełkiem.
ICEBERG
Łagodny koktajl
na gorące dni.
10 ml
likieru czekoladowego
20 ml
anisette
30 ml wódki
10 ml Kahlua
Składniki
wraz z kostkami lodu wymieszać w shakerze
a następnie
przelać do kieliszka.
IMAGINATION
Owocowy
drink na każdą okazję.
40 ml wódki Finlandia Cranberry
40 ml soku
jabłkowego
1 ulubiony
owoc
ginger ale
do uzupełnienia
Dekoracja:
plasterek pomarańczy
Składniki
wymieszać z pokruszonym lodem w shakerze.
Przelać do
szklanki a następnie uzupełnić ginger ale.
Podawać z
rurką.
INDIANAPOLIS
Śmietankowy
drink na wieczór.
20 ml wódki
20 ml
niebieskiego curacao
20 ml
śmietanki
Wszystkie
składniki wraz z kostkami lodu umieścić w
shakerze.
Energicznie
wymieszać a następnie przelać do
kieliszka
koktajlowego.
IWAN
COLLINS
Orzeźwiający
drink podawany w ciągu całego dnia.
40 ml wódki
20 ml soku
cytrynowego
10 ml syropu
cukrowego
woda sodowa
do uzupełnienia
Dekoracja:
wisienka koktajlowa i 1/2 plasterka cytryny
Składniki
wraz z kostkami lodu oprócz wody sodowej,
wlać do
szklanki z kostkami lodu.
Uzupełnić
wodą sodową i dobrze zamieszać.
Krawędź
szklanki udekorować plasterkiem
cytryny, a
wisienkę włożyć do napoju.
Podawać z
dłuższym mieszadełkiem.
KAMIKAZE
BOLS
Orzeźwiający
drink podawany na przyjęciach
sześć
kieliszków do wódki
20 ml
niebieskiego curacao ( Bols Blue )
40 ml wódki
Bols
40 ml soku
cytrynowego
Wszystkie
składniki wraz z kostkami lodu wymieszać w shakerze
a następnie
przelać do kieliszków
KAMIKAZE
SMIRNOFF
Orzeźwiający
drink podawany na przyjęciach
25 ml curacao triple sec
25 ml wódki
Smirnoff
25 ml soku z
limety
Dekoracja:
spirala ze skórki limety
Wszystkie
składniki wraz z kostkami lodu wymieszać w
shakerze.
Przelać do
szklanki wypełnionej kruszonym lodem.
KANGUR (
KANGAROO )
Pół-wytrawny
drink.
40 ml
20 ml
wytrawnego wermutu
Ponadto:
kawałek skórki cytrynowej
Obydwa
składniki wraz z kostkami lodu umieścić w szklanicy
barmańskiej
i zamieszać.
Przelać do
kieliszka.
Aromatyzować
skórką cytrynową a następnie wrzucić ją do napoju.
KIWI
COOLER
owocowy
drink na każda okazję
40 ml wódki
Finlandia
20 ml soku z
cytryny
20 ml soku z
limonki
10 ml syropu
z kiwi
1/2 kiwi
Sprite do
uzupełnienia
dekoracja:
plasterek kiwi
Składniki
zmiksować z pokruszonym lodem.
Przelać do
kieliszka lub szklanki i uzupełnić Spritem
a następnie
zamieszać.
KONSUL
Cierpki,
owocowy drink na przyjęcia
30 ml wódki
20 ml
likieru malinowego
40 ml soku
grejpfrutowego
10 ml soku
cytrynowego
Wszystkie
składniki i kostki lodu umieścić w shakerze.
Wymieszać i
przelać do szklanki zawierającej kostki lodu.
KRWAWA
MARY ( BLODY MARY )
Pikantny,
aromatyczny napój typu pick - me - up
na każdą
porę dnia.
40 ml wódki
Bols
10 ml soku
cytrynowego
120 ml soku
pomidorowego
sos
worchesershire
sól
pieprz
tabasco
sól selerowa
Dekoracja:
ewentualnie kawałek selera naciowego
Wszystkie
składniki i kostki lodu zamieszać w szklance.
Można dodać
kawałek selera naciowego.
LATAJĄCY KONIK POLNY ( FLYING
CRASSHOPPER )
Aromatyczny,
łagodny drink na wieczór.
20 ml wódki
10 ml
białego likieru kakaowego
10 ml
zielonego likieru miętowego
Dekoracja:
zielona wisienka koktajlowa
Wszystkie
składniki wraz z kostkami lodu umieścić w szklanicy
barmańskiej
i zamieszać.
Wisienkę
koktajlową udekorować krawędź kieliszka.
LA MANS
Lekko
wytrawny drink na przyjścia.
30 ml wódki
30 ml cointreau
woda sodowa
do uzupełnienia
dekoracja:
plasterek cytryny
Wódkę i
cointreau wlać do szklanki z kostkami lodu
i zamieszać.
Dopełnić
wodą sodową i znowu lekko zamieszać.
Plasterkiem
cytryny udekorować krawędź szklanki.
LOTNICTWO ( AVIATION )
Pół-wytrawny
drink.
30 ml wódki
2 D
maraschino
1 łyżka
barowa apricot brandy
15 ml soku
pomarańczowego
Wszystkie
składniki wraz z kostkami lodu umieścić w shakerze.
Wymieszać a
następnie przelać do kieliszka koktajlowego.
MAŁYSZ
Odlotowy
drink na każda okazje.
40 ml wódki
150 ml Red BuLL
Ponadto:
przełamany plasterek cytryny
Wlać wódkę
do szklanki z kostkami lodu.
Dodać Red
Bull i lekko zamieszać.
Plasterek
cytryny wrzucić do napoju.
MANBOLS
Owocowy
drink na gorące dni.
20 ml wódki
40 ml
likieru mandarynkowego
20 ml soku
cytrynowego
10 ml
grenadiny
tonik do
uzupełnienia
Dekoracja:
plasterek mandarynki, plasterek cytryny i
wisienka
koktajlowa
Wszystkie
składniki wraz z kostkami lodu ostrożnie
zamieszać w
szklance.
Plasterki
cytryny i mandarynki oraz wisienkę koktajlową
nadziać na
szpadkę i położyć na szklance.
podawać mieszadełkiem.
MANGO
IVANOV
Owocowy
drink podawany po posiłku.
40 ml wódki
Finlandia
150 ml mango
melba
Dekoracja:
kawałek mango
Melbę można
zrobić z sosu mango, syropu triple sec i wody.
Razem z wódką wrzucić do blendera wypełnionego
kruszonym
lodem.
Zmiksować i
przelać do szklanki.
Podawać ze
słomką.
MARAWOD
owocowy
lekko słodki drink na wieczór.
30 ml wódki
10 ml
wiśniówki
10 ml
maraschino
dekoracja:
wisienka koktajlowa
Wszystkie
składniki wraz z kostkami lodu umieścić w szklanicy
barmańskiej.
Zamieszać a
następnie przelać do kieliszka koktajlowego.
Wisienkę na
szpadce włożyć do napoju.
MARZYCIEL ( DAY DREAMER )
Aromatyczny,
wytrawny drink.
30 ml wódki
10 ml
wytrawnego wermutu
10 ml
wytrawnej sherry
ponadto:
kawałek skórki cytrynowej
Wszystkie
składniki wraz z kostkami lodu umieścić w szklanicy
barmańskiej.
Zamieszać a
następnie przelać do kieliszka koktajlowego.
Aromatyzować
skórką cytrynowa i włożyć ja do napoju.
MATKA CHRZESTNA ( GOD MOTHER )
Aromatyczny
drink podawany w ciągu całego dnia.
40 ml wódki
20 ml
amaretto
Obydwa
składniki oraz kostki lodu umieścić w szklance i zamieszać.
Podawać z
mieszadełkiem.
POWYŻSZE PRZEPISY NA DRINKI, POCHODZĄ ZE STRONY www.e-drinks.com.pl
0 komentarze:
Prześlij komentarz